ict Pro - kurzy, školení, konzultace
view counter

Třetina života na cestách

view counter

K typickým obrázkům venkova patřila odedávna čapí hnízda na střechách, komínech či věžích kostelů. Bohužel, dost jich ubývá a dříve u nás hojný čáp bílý dnes patří k ohroženým druhům. Ze svých zimovišť v Africe k nám přilétá jako posel jara a většinou vyhledává stejné hnízdo, které si vybral v minulosti. Ovšem neustále je přistavuje a zvětšuje, takže časem je tak veliké, že spadne. I když čapí páry bývají zpravidla trvalé, na hnízdo se většinou jako první vrací samec a teprve po několika dnech se k němu připojuje samice.

Projevem tokání je intenzivní klapání zobákem, při kterém pták zaklání hlavu až za záda. Vejce v počtu 1 až 6 snáší samice zpravidla ve druhé polovině dubna, nejčastěji ve dvoudenních intervalech. V sezení na nich se střídají oba ptáci rodičovského páru, po dobu 30 až 34 dnů, oba obstarávají též krmení mláďat. Když jsou mláďata přepeřena, učí se létat. Navzdory své velikosti a zdánlivé těžkopádnosti létají čápi lehce, elegantně a vytrvale. Vždyť dvakrát ročně musí překonat v relativně krátkém čase vzdálenost několika tisíc kilometrů do Afriky a zpět! A tak není divu, že více než třetinu života prožívají na cestách.
(dra)